Mgr Jolanta Jankowska

Specjalista dietetyki

 

Dietetyk zarówno z wykształcenia, jak i z pasji.

Ukończyła studia I i II stopnia na kierunku Dietetyka, na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie.
Doświadczenie zawodowe zdobywała już podczas studiów w warszawskich placówkach medycznych (m.in. Instytut Pomnik Centrum Zdrowia Dziecka, Samodzielny Publiczny Centralny Szpital Kliniczny ul. Banacha, Samodzielny Publiczny Szpital Kliniczny im. prof. dr W. Orłowskiego).
Współpracowała także z przedszkolami oraz prywatnymi poradniami dietetycznymi.
Specjalizuje się w dietoterapii chorób żywieniowozależnych. Cały czas aktualizuje i pogłębia swoją wiedzę z zakresu zdrowego odżywiania i Dietetyki, poprzez uczestnictwo w konferencjach naukowych i różnego rodzaju warsztatach. W pracy z Pacjentem najważniejsze jest dla niej wzajemne zaufanie i zrozumienie. Dokładny wywiad na pierwszej wizycie pomaga jak najlepiej poznać Pacjenta, ocenić jego stan zdrowia, preferencje kulinarne i potrzeby żywieniowe, dzięki czemu możliwe jest indywidualne podejście i przygotowywanie odpowiedniego planu żywieniowego. Stawia przede wszystkim na stałe zmiany nawyków żywieniowych, a nie krótkotrwałą „dietę”. Poprzez współpracę chce także uświadamiać i edukować Klientów w tym, co jest dla nich najlepsze, aby sami potrafili dokonywać prawidłowych wyborów żywieniowych

Poradnictwo dietetyczne w zakresie:

  • zdrowego odżywiania
  • skutecznego odchudzania
  • wspomagania żywieniowego w leczeniu wybranych chorób (choroby metaboliczne, choroby układu krążenia, choroby układu pokarmowego, alergie i nietolerancje pokarmowe, choroby autoimmunologiczne, choroby nerek, cukrzyca itp.)
  • diet alternatywnych                                                                                                                                Przed pierwszą wizytą u Dietetyka należy zastanowić się nad celem spotkania i nad tym co jest motywacją do zmian dotychczasowego stylu życia.
    Bardzo pomocne będzie przyniesienie aktualnych wyników badań w celu jak najlepszej oceny stanu zdrowia (np. morfologia krwi, lipidogram, badanie moczu, badania hormonalne itp.) oraz spisanie wszystkich przyjmowanych leków, suplementów diety, preparatów ziołowych.Jeżeli wykonywane będzie badanie składu ciała, należy:
    być na czczo lub 4 godziny po posiłku
    na godzinę przed badaniem nie spożywać żadnych napojów i opróżnić pęcherz przed wejściem do gabinetu
    w dniu badania oraz dniu poprzednim nie spożywać alkoholu oraz dużych ilości kofeiny
    nie wykonywać treningu na 12 godziny przed planowanym pomiarem.Pierwsza wizyta trwa od 60 do 90 minut. Na pierwszej konsultacji przeprowadzony zostanie szczegółowy wywiad dietetyczny zawierający pytania dotyczące: stanu zdrowia, trybu życia, aktywności fizycznej i sposobu żywienia. Zostaną wykonane pomiary m.in. masy ciała, obwodów talii i bioder, zawartości tkanki tłuszczowej i masy mięśni szkieletowych w organizmie. Na koniec wspólnie zostanie wyznaczony cel dalszej współpracy.
    Dietetyk potrzebuje około tygodnia na przygotowanie indywidualnego planu żywieniowego opartego na zebranym wywiadzie, aktualnych wynikach badań i preferencjach Pacjenta. Gdy plan jest gotowy następuje wizyta z przekazaniem oraz wyjaśnieniem zaleceń.
    Następnie odbywają się wizyty kontrolne co około 2/3 tygodnie. Na wizycie kontrolnej (trwa 30/40 minut) omówione zostaną postępy i zmiany w sposobie żywienia oraz samopoczuciu Pacjenta, jakie zaszły od poprzedniej wizyty. Wykonane zostaną ponowne pomiary antropometryczne oraz badanie składu ciała. Ilość wizyt kontrolnych i ich częstotliwość zależy od wyznaczonego celu i postępów dietoterapii. Prawidłowe tempo chudnięcia to około 0,5 kg/1 kg na tydzień.