Jesienna dieta w czasie ciąży

Jesienna dieta w czasie ciąży

Ciąża to wyjątkowy czas, w którym należy szczególnie dbać o siebie. Zdrowa matka to zdrowe dziecko, a więc powinnaś robić wszystko, aby utrzymywać swój organizm w jak najlepszej kondycji. Szczególnie jesienią, kiedy ryzyko zachorowania wzrasta z powodu częstych zmian pogody.

Wszystko zaczyna się od diety

Podstawą właściwego rozwoju płodu jest odpowiednia dieta mamy. Dobrze zbilansowana pozwala uniknąć np. niedorozwoju wewnątrzmacicznego płodu. Najbardziej miarodajnym wskaźnikiem prawidłowej lub nieprawidłowej diety, jest proporcjonalny przyrost masy ciała w czasie trwania ciąży.

Różnorodność w diecie ciężarnej

Dieta ciężarnej powinna być przede wszystkim różnorodna. Należy zapewnić organizmowi jak najwięcej różnorodnych produktów. Ich spożycie pozwoli uniknąć niedoborów pokarmowych, które bardzo często towarzyszą kobietom oczekującym potomstwa.

Zasady właściwego odżywiania w ciąży:

  • głównym źródłem kalorii powinny być produkty zbożowe z pełnego przemiału, a więc razowe pieczywo, płatki owsiane, kasza gryczana,
  • 3-4 szklanki chudego mleka będą doskonałym źródłem wapnia, białka, witaminy B2 i B12; taka ilość spożywanego nabiału zapewni prawidłowy rozwój kości płodu, pozwoli uniknąć przedwczesnego porodu i małej masy urodzeniowej dziecka,
  • ciężarne mają dwukrotnie większe zapotrzebowanie na żelazo, dlatego w codziennej diecie powinno znaleźć się mięso, najlepiej chude,
  • spożycie dużej ilości owoców i warzyw to przede wszystkim antyoksydanty, które zapobiegną poronieniu, nadciśnieniu ciążowemu i zaburzeniom rozwoju płodu,
  • należy ograniczyć tłuszcze zwierzęce na rzecz nienasyconych kwasów tłuszczowych,
  • cukier nie dostarcza niezbędnych składników odżywczych, dlatego powinno się zminimalizować jego spożycie

Pod kontrolą lekarza

Warto pamiętać jednak o tym, że w razie wszelkich wątpliwości dotyczących diety w czasie ciąży to ginekolog prowadzący ciążę powinien je rozwiewać i decydować o sposobie żywienia.